Toimi kuin normaali kunnon ihminen, myös työelämässä

Jokainen meistä tuo itsensä työpaikalle kokonaisena ihmisenä. Siksi mitä vähemmän työpaikan ilmapiiri vaatii kovan työroolin ylläpitoa, sitä paremmin työyhteisö voi. Avainasemassa on esimies, joka voi omalla esimerkillään joko vahvistaa työroolin erillisyyttä omasta persoonasta tai antaa tilaa sille, että jokainen on kokonainen ihminen.

Näkemyksen esitti Emma Seppälä, Standfordin yliopiston professori, maailmankuulu onnellisuustutkija, tämän vuoden Work Goes Happy -tapahtuman iltagaalassa 26.3.2019. Hän on tutkinut ihmisen hyvinvointia yleensä ja työelämässä.

Tunteiden siirtymistä tapahtuu, vaikka tunteita peiteltäisiin. Seppälän laboratoriossa on tutkittu, että vihaisen ihmisen lähellä olevin pulssi nousee, vaikka vihainen kätkee vihansa eikä näytä siitä mitään ulkoista merkkiä.

Parhailla työpaikoilla työtä tehdään aikuisella työasenteella mutta aitoina ihmisinä, kaikki tunteet hyväksyen. Hyväksyntä ei kuitenkaan tarkoita kaikkien tunteiden purkamista. Riittää, että töihin tullessa voi avoimesti kertoa olevansa väsynyt, kun on joutunut valvomaan sairaan lapsen kanssa tai kertoa surusta, joka on kohdannut. Koska tunteet tarttuvat, on tärkeää myös voida jakaa iloisia asioita.

Emma Seppälä kertoi tuttavastaan, joka työskenteli New Yorkin kovassa sijoitusmaailmassa. Ystävä ei viihtynyt siellä; yhteisöllisyys puuttui ja kaikki pelasivat vain omaan pussiin. Hän pohti, miten jaksaa siinä ympäristössä. Vaihtoehtona oli irtisanoutuminen. Hän päätti toimia toisin omassa lähipiirissään ja alkoi tukea muutamaa ryhmässään työskennellyttä nuorta, tarjota heille tilaisuuksia esitellä asioita ja loistaa, tilaisuuksia, joita nuoremmat eivät muuten olisi saaneet. Pikkuhiljaa tilanne kehittyi ja ystävän tiimi alkoi tehdä parasta tulosta firmassa. Ystävältä kysyttiin, mikä hänen temppunsa on. Muutkin halusivat päästä samanlaisiin tuloksiin. Hän osasi vain vastata käyttäytyvänsä kuin normaali kunnon ihminen tekee (”like a descent human beeing”). Tie menestykseen työelämässä on olla tavallinen hyvä ihminen toisia kohtaan. Onko se liikaa vaadittu?

Kirjoittaja on Lena Gers, Osuuskunta Flying Officen jäsen

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s