Unelmien siivin työelämään

Unelmien siivin työelämään.jpgItsensä työllistäminen on 2000-luvun suurin työelämän trendi päätellen Työ- ja elinkeinoministeriön vuosien 2013 ja 2017 raporteista. Vakituisia työpaikkoja ei enää ole tarjolla samalla tavalla kuin ennen. Yrityksissä osaaminen ja työ pirstaloituvat, jolloin syntyy lyhyitä erityisosaamisen tarpeita. Palvelukseen haetaan itseohjautuvia ja motivoituneita asiantuntijoita.

Itsensä työllistäjät vastaavat tuohon tarpeeseen. He ovat erikoistuneet johtamaan itseään ja olemaan vastuussa omasta onnistumisestaan. Viime vuonna suomalaisista jo 157 000 oli joko yksinyrittäjiä, kevytyrittäjiä, freelancereitä, apurahansaajia tai esimerkiksi osuuskuntien kautta työskenteleviä, ja määrä kasvaa koko ajan. Tällä ryhmällä tulot koostuvat usein monista puroista, jolloin itselle voi luoda yksilöllisiä paletteja, niin sanottuja kombitöitä.

Taivaanrannanmaalareista ketteriksi talentinaluiksi

Osuuskunta Flying Officen marraskuussa 2017 toteuttamassa Itsensä työllistäjien työpajassa osallistujia oli yhteensä 15 ja joukkoon mahtui niin kulttuurituottajia, hyvinvointialan yrittäjiä, opettajia, työnohjaajia kuin kosmetiikkayrittäjiäkin. Osalla oma palveluidean kehittely oli edennyt pidemmälle, osalla se oli vielä hahmotteluvaiheessa. Työpajalta odotettiin etukäteen verkostoitumista, yhteisöllisyyttä, inspiroitumista sekä palvelusetin kirkastumista. “Haluan osata sanoittaa itseni tarpeelliseksi”, eräs osallistujista kiteytti tavoitteensa ja sai tuekseen useita nyökytteleviä päitä.

Työmarkkinoiden kehittäjä ja henkilöstöpäällikkö Virva Suikkanen kertoi työpajassa työelämän uusista mahdollisuuksista ja jakoi kiinnostavia case-esimerkkejä omista kokemuksistaan. Omaa unelmaa ja mahdollista liikeideaa työstettiin vertaiskeskustelun, mielikuvien ja osuuskunnan fasilitoijien Päivi Leinosen ja Aila Laisin ohjaamien käytännön harjoitteiden avulla. Liikkeelle lähdettiin intuitiivisesta ajatuksesta: “Minä tiedän, että tämä asia on tärkeä.” Omat kokemukset jonkin palvelun tärkeydestä vaikuttivat monilla unelman valintaan. Samoin tarve olla muille ihmisille hyödyksi.

Unelmilla on taipumus lentää karkuun, jos niihin ei tartu jalat tukevasti maassa kiinni. Siksi omaa ideaa tutkiskeltiin myös yrityksen ja markkinoinnin näkökulmasta: Mihin palveluihin yrityksillä on varaa ja mitkä palvelut tuovat lisäarvoa niiden toiminnalle? Miten kommunikoin palvelun käyttäjien kanssa? Miten fokusoin osaamiseni ja tarjoilen sen kiinnostavassa muodossa?

Työpajasta palasi kotimatkalle innostuneita ja omasta osaamisestaan rohkaistuneita oman työelämänsä maalareita; niitä tulevaisuuden työelämän tekijöitä, jotka ovat tutkitusti vakituista palkkatyötä tyytyväisempiä työelämäänsä, omiin saavutuksiinsa ja hyvinvointiinsa. Palautteen mukaan työpajan “hyvin suunniteltu kokonaisuus” oli päivittänyt onnistuneesti tietoa nykyisestä yrittämisestä ja antanut toivottua lisäpotkua oman osaamisen kehittämiseen. Käytyjen keskusteluiden aikana verkostoituminen oli tapahtunut luontevasti. Siksi vastaavia työpajoja toivottiin lisää.

Seuraava järjestetäänkin jo torstaina 14.12.2017. Lisätietoa työpajasta löydät Flying Officen sivuilta. Lämpimästi tervetuloa, kaikki lentämään opettelevat untuvikot!

Kirjoittaja on Taija Kuula, Osuuskunta Flying Officen jäsen ja itsensä työllistäjä

 

Leave a comment